جراحی تعویض مفصل زانو فقط در صورتی توسط جراح ارتوپد توصیه می شود که زانوی بیمار درد، سفتی، بی ثباتی یا از دست دادن عملکرد داشته باشد که بر زندگی و فعالیت های روزانه تأثیر می گذارد.

در یک زانوی سالم، انتهای استخوان های ران و ساق پا با غضروف سخت پوشیده شده است که به استخوان ها اجازه می دهد به راحتی در مقابل یکدیگر حرکت کنند.

آرتروز به غضروف سخت آسیب می رساند به طوری که نازک می شود. در جاهایی ممکن است غضروف فرسوده شود به طوری که استخوان ها به یکدیگر ساییده شده و فرسوده شوند.

در عمل جراحی تعویض مفصل زانو ، انتهای ساییده شده استخوان ها و غضروف های سخت باقی مانده برداشته شده و با قطعات فلزی و پلاستیکی جایگزین می شوند. پلاستیک مانند غضروف سخت عمل می کند و به مفصل شما کمک می کند تا آزادانه حرکت کند. قسمت های به هم پیوسته مفصل مصنوعی به زانوی شما اجازه خم شدن می دهد و در عین حال آن را پایدارتر می کند.

همه بیماران مبتلا به آرتروز زانو نیاز به انجام جراحی تعویض مفصل زانو ندارند ، اما اگر زانو در اثر آرتروز آسیب دیده باشد و درد، ناتوانی یا سفتی آن اثرات جدی بر فعالیت های روزانه داشته باشد، ممکن است بهترین جراح ارتوپد این جراحی را برای کمک به بهبود شرایط بیمار توصیه کند.

جراح ارتوپد با در نظر گرفتن سن، سلامت و سطح فعالیت بیمار در مورد گزینه‌ های جراحی و مزایا و معایب احتمالی انجام یا به تعویق انداختن جراحی به بیمار توصیه کند.

اکثر افرادی که تعویض زانو انجام می دهند بالای 60 سال دارند. هر چه زودتر تعویض زانو انجام شود، احتمال اینکه در نهایت به جراحی بیشتری نیاز باشد نیز بیشتر می شود ، اما در صورتی که زانو تا حد زیادی سفت شده که عملکرد بیمار دچار مشکل شده ، جراحی تعویض مفصل باید هرچه سریع تر انجام بگیرد.

انواع جراحی تعویض مفصل زانو

  • تعویض کامل زانو
  • تعویض تک بخش (جزئی) زانو
  • تعویض کاسه زانو (آرتروپلاستی کشکک فمورال)

تعویض کامل زانو
بیشتر جراحی های تعویض کامل زانو شامل تعویض سطح مفصل در انتهای استخوان ران (فمور) و سطح مفصل در بالای استخوان ساق پا (درشت نی) است.

تعویض کامل زانو همچنین ممکن است شامل تعویض سطح زیرین کاسه زانو (کشکک) با یک قطعه پلاستیکی صاف باشد. برخی از جراحان ترجیح می دهند در صورت امکان، کشکک طبیعی را حفظ کنند، اما گاهی اوقات لازم است در حین عمل تصمیم گیری شود.

تعویض جزئی زانو 
اگر آرتریت فقط یک طرف زانوی بیمار را درگیر کند – معمولاً سمت داخلی – ممکن است یک تعویض جزئی (تک قسمتی) زانو انجام شود.

زانو دارای سه بخش است – قسمت داخلی (معدنی)، بیرونی (جانبی) و کاسه زانو (کشکک رانی). از آنجایی که این کار نسبت به تعویض کامل زانو تداخل کمتری با زانو دارد، معمولاً به معنای بهبودی سریع‌تر و عملکرد بهتر است.

تعویض جزئی زانو را می توان از طریق یک برش کوچکتر از تعویض کامل زانو انجام داد که اغلب زمان بهبودی کمتری نسبت جراحی تعویض کامل مفصل زانو دارد.

تعویض جزئی زانو برای همه مناسب نیست زیرا بیمار باید رباط های قوی و سالمی در داخل زانوی خود داشته باشد. گ

تعویض جزئی زانو را می توان در هر سنی در نظر گرفت. برای افراد جوان تر، این فرصت را برای حفظ استخوان بیشتر فراهم می کند، که در صورت نیاز به جراحی تجدید نظر در مرحله بعدی مفید است. برای افراد مسن تر، تعویض جزئی زانو یک عمل کم استرس با درد کمتر و خطر خونریزی کمتر است. با این حال، نتیجه جراحی به جای سن شما به نوع آرتریت بستگی دارد.

تعویض کاسه زانو (آرتروپلاستی کشکک فمورال)
تعویض کاسه زانو شامل تعویض فقط سطح زیرین کاسه زانو و شیار آن (تروکلئا) است، در صورتی که این تنها قسمت هایی هستند که تحت تاثیر آرتریت قرار گرفته اند.

اگر این تنها قسمت هایی هستند که تحت تاثیر آرتروز قرار می گیرند، می توان فقط سطح زیرین کاسه زانو و شیار آن (تروکلئا) را جایگزین کرد. به این عمل تعویض مفصل کشکک فمورال یا آرتروپلاستی مفصل کشکک رانی نیز گفته می شود.

این عمل نسبت به تعویض کامل زانو میزان شکست بیشتری دارد ، که ممکن است به دلیل پیشرفت آرتریت به سایر قسمت‌های زانو باشد. برخی از جراحان تعویض کامل زانو را توصیه می کنند زیرا نتایج قابل پیش بینی تر است. برخی دیگر احساس می کنند که اگر مفصل زانو تحت تأثیر آرتریت قرار نگرفته باشد، بهتر است بقیه مفصل زانو را حفظ کنند.

اهداف و مزایا

چندین مزیت احتمالی جراحی تعویض مفصل زانو وجود دارد. این شامل:

  • رهایی از درد
  • بهبود تحرک
  • بهبود کیفیت زندگی زیرا فعالیت های روزمره و ورزش آسان تر است.

تحقیقات نشان داده است که از هر پنج نفری که جراحی تعویض مفصل زانو انجام داده اند، چهار نفر از زانوی جدید خود راضی هستند. برای افرادی که راضی نیستند، دلیل اصلی نارضایتی، درد مداوم است که ممکن است به دلیل مشکل در عمل نباشد. 

معایب احتمالی جراحی تعویض مفصل زانو نیز عبارتند از:

  • یک زانوی جایگزین هرگز نمی تواند به خوبی یک زانوی طبیعی باشد – اکثر مردم به مفصل مصنوعی حدود سه چهارم نمره طبیعی می دهند.
  • بیشتر تعویض‌ های زانو برای خم شدن به اندازه زانوی طبیعی شما طراحی نشده‌اند. اگرچه معمولاً امکان زانو زدن وجود دارد، اما برخی از افراد وزن دادن به جای زخم جلوی زانو را ناراحت می‌کنند.
  • ممکن است در ابتدا کمی بی حسی در لبه بیرونی جای زخم داشته باشید. این معمولاً طی حدود دو سال بهبود می‌یابد، اما بعید است که احساس کاملاً به حالت عادی بازگردد.
  • مفصل زانو جایگزین ممکن است پس از مدتی فرسوده شود یا ممکن است شل شود.

جراحی مجدد تعویض مفصل زانو

بیشتر تعویض‌های زانو 20 سال یا بیشتر طول می‌کشد، بنابراین بیماران جوان‌ تر به احتمال بیشتری در مراحل بعدی زندگی نیاز به عمل جراحی مجدد زانو خواهند داشت. در موارد زیر احتمال نیاز به جراحی مجدد افزایش می یابد:

  • بیمار اضافه وزن دارد.
  • بیمار کارهای سنگین انجام می دهد.
  • بیمار می دود یا ورزش های پرتحرک انجام می دهد.

اگرچه در صورت لزوم می توان زانوی شما را مجدداً تعویض کرد، اما جراحی تجدید نظر پیچیده تر است.

 

دکتر فرهاد شهبازی بهترین جراح ارتوپد و بهترین جراح تعویض مفصل زانو در تهران 

آدرس کلینیک :

تهران خیابان شریعتی بالاتر از میرداماد کوچه آهور پلاک ۴۰ طبقه دوم واحد ۶
کلینیک جراحی تخصصی مفصل زانو

تلفن های تماس :

۰۲۱۲۲۸۴۴۴۵۸
۰۲۱۲۲۸۴۴۴۵۶

 

 

1 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید